Katten en warmte: kan je kat oververhit raken?

hitte kat

Voor de gemiddelde kat is het erg onwaarschijnlijk dat deze oververhit raakt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld honden en konijnen. Een omgevingstemperatuur van 22°C is voor de meeste katten ideaal, maar ze verdragen temperaturen van tussen het vriespunt en 35°C uitstekend. Voor katten is het lichaam redelijk ongevoelig voor temperatuurverschillen, maar het gezicht is hier wel gevoelig voor.

Waarom kunnen katten zo goed tegen warmte?

De huiskat stamt af van verschillende soorten wilde kattensoorten: de woestijnkat, de Afrikaanse wilde kat en de moeraskat. Van oorsprong zijn het dus woestijndieren en het lichaam van de kat is van oudsher gebouwd op het leven in de woestijn. Bij de huiskat is dit nog steeds terug te zien. Ze drinken namelijk erg weinig en halen het grootste gedeelte van het benodigde vocht uit hun prooi. Ook gaan ze erg slim om met warmte. Tijdens warme zomerdagen merk je waarschijnlijk dat je kat meer slaapt en vooral ’s nachts actief is. Zorg er wel voor dat er altijd vers drinkwater beschikbaar is, want dit is bij hoge temperaturen van essentieel belang.

Hoge lichaamstemperatuur

Je kat heeft een normale lichaamstemperatuur tussen de 38 en 39 °C. Een huiskat vindt warmte prettig, waardoor deze het ’s winters ook zo fijn vindt om bij de verwarming te liggen. Met een kat in huis is het altijd verstandig om een goede energieleverancier uit te zoeken, want je doet jouw huiskat veel plezier met een hogere binnentemperatuur. Doordat katten redelijk ongevoelig zijn voor warmte, kan dit wel te heet worden voor de vacht. Je kat merkt het niet als de vacht gaat schroeien, dus let als kattenbaasje goed op als je een kachel of open haard hebt. Bij warm weer transpireren katten door hun voetzooltjes. Ook verlagen ze de lichaamstemperatuur door zich te wassen. Hiermee werken ze namelijk spuug tot op de huid onder de vacht, waardoor de huid tot wel 17 graden koeler is dan de bovenste laag van de vacht.

Kat helpen bij warmte

Ondanks dat je kat dus niet snel oververhit raakt, zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je kat koel blijft tijdens zeer warme zomerdagen. Geef je kat voeding met een hoog vochtgehalte, zoals goede kwaliteit blikvoeding zonder verdere toevoegingen als granen, soja en suiker. Koolhydraten en suikers vergroten namelijk het dorstgevoel van je kat. Laat je kat ook lekker rustig liggen. Op warme dagen is het beter om je kat niet aan te moedigen om met je te spelen of te rennen, want hij of zij heeft minder last van de warmte door niet actief te zijn. Zorg ook voor schaduwrijke plekjes in de tuin en zet op verschillende plekken in en rondom het huis waterbakken neer, zodat je kat altijd en overal wat kan drinken.

  

Geef een reactie

Je moet ongelogd zijn om te reageren.

  • Gratis Kittens in een Mandje

    De voordelen van een verzekering voor je nieuwe kitten

    door op 2 augustus 2024 - 0 Reacties

    Sta je op het punt om je geliefde kitten op te halen bij de fokker? Dan doe je er maar al te graag alles aan dat je kitten in een warm nestje thuis terechtkomt. Naast het kopen van het juiste voer en leuke speeltjes, is het ook aan te raden om meteen een goede verzekering […]