Word pleegouder voor een pasgeboren kitten

23 april 2018 Verzorging

4 reacties

Kitten

Dierenasielen vangen de allerkleinste kittens zo goed mogelijk op. Maar kittens onder de 7 weken oud hebben veel verzorging nodig en moeten in een stressvrije omgeving opgevoed kunnen worden. Een asiel is echter niet altijd de perfecte omgeving en daarom gaan veel asielen op zoek naar pleeggezinnen die bereid zijn om de kittens (en hun moeder) de nodige opvang te bieden.

De meeste pleeggezinnen dienen voor het tijdelijk opvangen van kittens. Dit kan gaan om moederloze kittens vanaf een dag oud, zwangere poezen of moederpoezen met een nestje. Soms zoekt een asiel ook een gezin dat bereid is een volwassen kat op te vangen die speciale zorg nodig heeft of moet revalideren na een ongeval of operatie.

Dit soort opvang is meestal tijdelijk, tenzij je als gastgezin ook aangeeft dat je kittens wil opvangen die nadien ook mogen blijven.

De bedoeling is dat een gezin de kitten opvoedt, socialiseert, medicatie toedient en veel aandacht geeft. Denk ook aan de dagelijkse taken zoals het proper maken van de kattenbak. Het is ook belangrijk dat de kittens wennen aan huiselijke geluiden, kinderen en vreemden, zodat ze later naar een gezellig gezin kunnen gaan zonder problemen.

De organisatie zorgt voor het materiaal en betaalt de kosten van een kattenbak, kattenbakvulling, mandjes, aangepaste voeding, medicatie, quarantainekooi en warmtelamp voor de allerkleinsten. Na de opvang van de kitten gaat het materiaal dan ook mee terug naar het asiel.

Kittens jonger dan 5 weken oud kunnen nog niet zelfstandig eten of drinken. Ze moeten dag en nacht om de 2 uur gevoed worden. Na elke maaltijd moet de ontlasting gestimuleerd worden. Dat doe je door met een warm vochtig doekje zachtjes het onderbuikje te masseren. Het is belangrijk dat de kitten elke dag ontlast om gezond te blijven.

Daarbovenop moeten de kittens warm blijven. Als er geen moederpoes is, moet je zorgen dat de ideale temperaturen voorzien worden voor het nestje van de kitten. De eerste week is dit bijvoorbeeld 30 graden, de tweede 27, de derde 24, en vanaf de 4de week 21 graden.

Wanneer de kitten dan oud genoeg is (rond de 4-5 weken), wordt er een bezoek aan de dierenarts ingepland op kosten van het asiel voor de eerste vaccinatie. Rond de 7-8 weken wordt de kitten steriel gemaakt en gechipt. De kitten wordt dan teruggebracht naar het asiel voor adoptie.

De gastgezinnen worden door het dierenasiel gescreend om te kijken of ze een gepaste thuissituatie en opvang kunnen bieden.

De voorwaarden zijn uiteraard dat je een kattenliefhebber bent en dat jouw eigen huisdieren gezond en gesteriliseerd zijn. Verder moet je de nodige ruimte en tijd hebben. De kleine kittens moet op regelmatige tijdstippen gevoed worden en moederpoezen moeten de mogelijkheid hebben om in alle rust hun kleintjes te kunnen voeden.

Je kan altijd eens gaan praten met jouw lokale dierenasiel, of je kan terecht op websites als Zwerfkat, Dierenvrienden, of Poezenbos.

Word jij pleegouder van een pasgeboren kitten?

 

  

4 reacties naar “Word pleegouder voor een pasgeboren kitten”

 1. Sanne 5 mei 201809:49

  Wij willen graag gastouder worden.
  Ons gezin bestaat uit mezelf, mijn zoon van 5 jaar, we hebben 2 katten(zijn vooral buiten) en ons hondje Koda ze is bijna 2 jaar en is super in omgang!!!

 2. verschueren 5 mei 201822:10

  Ik heb altijd al katten gehad , mijn oudste kat werd 18 jaar . Ik heb nu een katerke van vorig jaar dat ik van de dood gered heb. Zorro heeft alle spuitjes gehad is gecastreerd en gechipt. Ik kan wel een moederpoes dat nog kittens moet krijgen of al kittens heeft opvangen tot ze geadopteerd kunnen worden . Groetjes Tania

 3. Tania 28 mei 201816:11

  Willen graag helpen, momenteel geen huisdieren wegens het overlijden van onze Aisha. In het verleden hebben we nog nestjes opgevangen en zieke poezen voor asiel aarschot waar ik ook inspecteur was

 4. Mandy ryde 4 juni 201804:50

  Hallo ,ik zou graag pleegouder zijn voor pasgeboren kittensopva, papflesserkes zoals we zeggen. Ik heb 1 jaar geleden mijn poes gevonden op straat en ze was geen 2 weken oud! Ik heb haar ook groot gebracht met de fles! En ze ligt hier nog bij mij,een hele dankbare vrijwilligers werk in de ogen van de kittens. Ik ben woonachtig in waardamme, deelgemeente van oostkamp. Graag hoor ik van jullie terug! Mvg mandy ryde

Geef een reactie

Je moet ongelogd zijn om te reageren.

 • Royal Canin Kitten Voer

  Alles wat je moet weten over het voeren van je kat

  door op 5 februari 2024 - 0 Reacties

  Het nemen van een kitten komt met een hoop gezelligheid en beweging in huis. De hele dag loopt er een klein beestje rond dat met je wil spelen. Die moet je natuurlijk wel de juiste voeding geven. Wist je dat dit voor elke leeftijd anders is? Een kitten blijft niet altijd klein en heeft veranderende […]