Zestig procent van de katten is te dik
Wist je dat 60% van alle katten te dik is? En het probleem wordt alleen maar erger en erger, 27% van de katten heeft zelfs obesitas!
De gevolgen hiervan zijn niet mild, je kat kan diabetes krijgen en ze zijn gevoeliger voor infecties en aandoeningen aan de urinewegen.
Je vindt het misschien wel schattig om een dikke, snoezige kat in huis te hebben, maar dit is dus allesbehalve gezond voor hem of haar.
Hoe komt het nu dat je kat zo dik is?
Door sterilisatie of castratie kan het zijn dat je kat minder actief wordt en dus sneller verdikt. Bepaalde rassen, zoals de Britse korthaar, hebben aanleg om meer extra kilo’s te dragen dan andere rassen.
Maar het ligt vooral aan het feit dat katten te veel eten. En iedereen weet hoe hard huiskatten kunnen smeken om toch maar een beetje extra voedsel te krijgen, alsof ze al jaren niets meer hebben gehad.
Een kat meteen op eigen houtje op dieet zetten is geen goed idee. Bespreek dit met de dierenarts en stel samen een plan op. Je kat ineens zonder begeleiding bijna geen voedsel meer geven, is zelfs gevaarlijk! De lever gaat vervetten als de kat niets meer eet, en dat is levensbedreigend.
Wij geven je enkele tips om er wat kilootjes af te krijgen bij je kat:
Beweeg
Heb je een kat die buiten kan? Zorg dan dat ze zeker een aantal uur buiten vertoeft. Daar heeft ze genoeg afleiding: het ene muurtje op, het andere af, grote struiken om in te ravotten, andere katten om mee te spelen,… Kan jouw kat niet buiten, geen probleem! Er zijn genoeg speeltjes op de markt of zelfs een propje papier vinden ze al geweldig. Katten zitten ook graag hoog, dus laat ze genoeg klimmen en klauteren. Hou de speelsessies in het begin wel kort aangezien dikke katten snel vermoeid raken.
Pas de voedingsgewoontes aan
Het is beter het voederbakje op verschillende tijdstippen doorheen de dag een klein beetje te vullen. Is dit geen optie voor jou aangezien je op je werk bent? Probeer dan brokjes te verstoppen in verschillende voorwerpen, zoals schoendozen met een klein gaatje. Op die manier is je lieve poes wel even zoet met het vinden en het uitpeuteren van het voedsel. Als je wel thuis bent, kan je al spelend wat brokjes gooien. Zo zal je kat moeten lopen voor het brokje.
Geef niet op
Katten staan bekend als echte zagers en volhouders. Ze kunnen zo hard miauwen totdat ze eindelijk wat meer eten of een overschotje krijgen. Het is dus van cruciaal belang niet toe te geven aan dit gezaag. Na een tijd zal je kat doorhebben dat het niets uithaalt, en dus ook stoppen met zagen. Pas op, dit kan even duren en we weten allemaal hoe hartbrekend het is als je lieve pluizenbol je zo lief aankijkt en blijft miauwen, maar de aanhouder wint! Overleg dit ook met eventuele huisgenoten, zodat iedereen op de hoogte is.
Overleg met je dierenarts
Zoals we al zeiden, laat je je kat best op dieet gaan met begeleiding van een dierenarts. Hij of zij is hiervoor opgeleid en weet dus exact wat je moet doen. Op die manier voorkom je ook stress of leveraandoeningen voor je poes.