Een kat adopteren? Hier moet je op letten
Ben jij op zoek naar een maatje, eentje met vier poten en een staart? Er zijn heel wat manieren om een nieuw huisdier te vinden, maar de beste is: adoptie. Er zijn veel katten of honden die wat extra hulp nodig hebben of op zoek zijn naar een warme thuis. Het adopteren van een kat of kitten is een erg mooie daad, maar daar komt toch een heleboel bij kijken. Wij hebben voor jou een aantal tips op een rijtje gezet. Zo zal het proces vlot verlopen en kan je snel je nieuwe huisgenoot verwelkomen.
Kies het juiste platform
Eens je op zoek ben naar een kat of kitten kom je ze overal tegen. Het is belangrijk om goed op te letten, want niet iedereen heeft de juiste bedoelingen. Zo worden er wel eens raskatten, zoals een Britse korthaar, aangeboden tegen een spotprijsje. Ga daar niet op in: waarschijnlijk is het ziek of niet eens een raskat. Neem eens een kijkje in een dierenasiel. Daar vind je ongetwijfeld een heleboel schattige pluizenbollen. Ook kunnen de werknemers je helpen bij het zoeken naar de perfecte kat voor jou. Vind je er daar geen die bij je past? Dan kan je eens rondhoren bij je buren of collega’s, er zal vast iemand katten ter adoptie hebben. Nog geen succes? Er bestaan heel wat websites waar katten ter adoptie worden aangeboden. Doe voldoende opzoekwerk om er zo de echte en betrouwbare websites uit te halen. Geef de moed niet op! Je zal zeker en vast een lieve poes vinden.
Stel vragen
Als je een katje hebt gevonden, is het belangrijk om ze meerdere keren te bezoeken. Zo leren jullie elkaar kennen en kan je het vertrouwen van de kat winnen. Wees niet verlegen om het asiel of de vorige eigenaar te bombarderen met vragen. Hoe meer informatie je hebt, hoe beter je voor de kat kan zorgen. Om je op weg te helpen, hebben we hieronder alvast een aantal vragen opgesomd.
- Waarom wordt de kat aangeboden ter adoptie?
- In wat voor gezin verblijft de kat (een stel met kinderen, een alleenstaande, etc.)?
- Zijn er gedragsproblemen?
- Is de kat gecastreerd?
- In wat voor woning woont de kat (klein appartement, groot huis, etc.)?
- Komt de kat buiten?
- Zijn er gezondheidsproblemen?
- Wanneer is de kat voor het laatst naar de dierenarts geweest?
- Wat voor type kat is het? Aanhankelijk of juist niet? Angstig? Agressief?
- Kan de kat goed alleen zijn?
- Kan de kat met andere huisdieren om?
Vergeet ook niet te vragen naar de eetgewoonten van de kat. Krijgt ze nu nat of droog voer? Krijgt ze op een bepaald tijdstip eten? Probeer deze gewoonten in het begin over te nemen zodat er niet te veel verandering is voor de kat.
Wees niet bang om een oudere kat te kiezen
Vaak hoor je dat mensen enkel een kitten willen adopteren, maar een oudere kat heeft even goed recht op een thuis. Een kat van een paar jaartjes heeft vaak al een duidelijk karakter. Je weet dus meteen waar je mee te maken krijgt. Ook weten ze al wat meer zoals waar ze wel en niet mogen plassen. Het is wel zo dat oudere katten wat rustiger zijn, maar dat is niet altijd slecht. Neem je een kitten in huis? Dan zullen je gordijnen of zetels het zwaar te verduren krijgen. Bij een oudere kat is dat niet altijd het geval. Vergis je niet, die oudjes hebben nog voldoende energie om te spelen en achter je aan te lopen.
Laat een check doen door de dierenarts
Vraag naar het medisch dossier van de kat, want deze gegevens zijn belangrijk voor de nieuwe dierenarts. Eens je kat comfortabel is, kan je haar best eens meenemen naar de dierenarts. Laat een algemene check-up uitvoeren en kijk na of er nieuwe inentingen nodig zijn. Na het bezoekje weet je direct of je kat in goede gezondheid verkeert en kan je met een gerust hart genieten van het gezelschap.
Nog een laatste tip: wees geduldig! Geef je kat genoeg tijd en ruimte om alles te ontdekken. Ze bevinden zich namelijk plots op een andere plaats met mensen die ze niet kennen. Na een tijdje zal je lieve poes zelf toenadering zoeken.