Een kat adopteren? Hier moet je op letten

29 april 2021 Nieuws

0 reacties

kat

Ben jij op zoek naar een maatje, eentje met vier poten en een staart? Er zijn heel wat manieren om een nieuw huisdier te vinden, maar de beste is: adoptie. Er zijn veel katten of honden die wat extra hulp nodig hebben of op zoek zijn naar een warme thuis. Het adopteren van een kat of kitten is een erg mooie daad, maar daar komt toch een heleboel bij kijken. Wij hebben voor jou een aantal tips op een rijtje gezet. Zo zal het proces vlot verlopen en kan je snel je nieuwe huisgenoot verwelkomen. 

Kies het juiste platform

Eens je op zoek ben naar een kat of kitten kom je ze overal tegen. Het is belangrijk om goed op te letten, want niet iedereen heeft de juiste bedoelingen. Zo worden er wel eens raskatten, zoals een Britse korthaar, aangeboden tegen een spotprijsje. Ga daar niet op in: waarschijnlijk is het ziek of niet eens een raskat. Neem eens een kijkje in een dierenasiel. Daar vind je ongetwijfeld een heleboel schattige pluizenbollen. Ook kunnen de werknemers je helpen bij het zoeken naar de perfecte kat voor jou. Vind je er daar geen die bij je past? Dan kan je eens rondhoren bij je buren of collega’s, er zal vast iemand katten ter adoptie hebben. Nog geen succes? Er bestaan heel wat websites waar katten ter adoptie worden aangeboden. Doe voldoende opzoekwerk om er zo de echte en betrouwbare websites uit te halen. Geef de moed niet op! Je zal zeker en vast een lieve poes vinden.

Stel vragen

Als je een katje hebt gevonden, is het belangrijk om ze meerdere keren te bezoeken. Zo leren jullie elkaar kennen en kan je het vertrouwen van de kat winnen. Wees niet verlegen om het asiel of de vorige eigenaar te bombarderen met vragen. Hoe meer informatie je hebt, hoe beter je voor de kat kan zorgen. Om je op weg te helpen, hebben we hieronder alvast een aantal vragen opgesomd.

 • Waarom wordt de kat aangeboden ter adoptie?kat
 • In wat voor gezin verblijft de kat (een stel met kinderen, een alleenstaande, etc.)?
 • Zijn er gedragsproblemen?
 • Is de kat gecastreerd?
 • In wat voor woning woont de kat (klein appartement, groot huis, etc.)?
 • Komt de kat buiten?
 • Zijn er gezondheidsproblemen?
 • Wanneer is de kat voor het laatst naar de dierenarts geweest?
 • Wat voor type kat is het? Aanhankelijk of juist niet? Angstig? Agressief?
 • Kan de kat goed alleen zijn?
 • Kan de kat met andere huisdieren om?

 

Vergeet ook niet te vragen naar de eetgewoonten van de kat. Krijgt ze nu nat of droog voer? Krijgt ze op een bepaald tijdstip eten? Probeer deze gewoonten in het begin over te nemen zodat er niet te veel verandering is voor de kat. 

Wees niet bang om een oudere kat te kiezen

Vaak hoor je dat mensen enkel een kitten willen adopteren, maar een oudere kat heeft even goed recht op een thuis. Een kat van een paar jaartjes heeft vaak al een duidelijk karakter. Je weet dus meteen waar je mee te maken krijgt. Ook weten ze al wat meer zoals waar ze wel en niet mogen plassen. Het is wel zo dat oudere katten wat rustiger zijn, maar dat is niet altijd slecht. Neem je een kitten in huis? Dan zullen je gordijnen of zetels het zwaar te verduren krijgen. Bij een oudere kat is dat niet altijd het geval. Vergis je niet, die oudjes hebben nog voldoende energie om te spelen en achter je aan te lopen. 

Laat een check doen door de dierenarts

Vraag naar het medisch dossier van de kat, want deze gegevens zijn belangrijk voor de nieuwe dierenarts. Eens je kat comfortabel is, kan je haar best eens meenemen naar de dierenarts. Laat een algemene check-up uitvoeren en kijk na of er nieuwe inentingen nodig zijn. Na het bezoekje weet je direct of je kat in goede gezondheid verkeert en kan je met een gerust hart genieten van het gezelschap. 

Nog een laatste tip: wees geduldig! Geef je kat genoeg tijd en ruimte om alles te ontdekken. Ze bevinden zich namelijk plots op een andere plaats met mensen die ze niet kennen. Na een tijdje zal je lieve poes zelf toenadering zoeken.

  

Geef een reactie

Je moet ongelogd zijn om te reageren.

 • kittens ter adoptie aanbieden

  Kittens ter adoptie aanbieden? Dit moet je weten!

  door op 9 augustus 2019 - 2 Reacties

  Heeft jouw kat net een nestje kittens gekregen? Die kleine pluizenbolletjes zijn vast en zeker heel schattig, maar je kan ze niet allemaal houden. Je kan ze dan weggeven aan familieleden en vrienden of ter adoptie aanbieden. Natuurlijk zijn er wel een aantal belangrijke zaken waaraan je moet denken.  Houd de kittens lang genoeg bij […]

 • Gratiskittens

  Opgepast voor oplichters! Let je mee op?

  door op 4 oktober 2018 - 0 Reacties

  Een raskat die zomaar gratis weggegeven wordt? Ga er niet op in! Het is oplichterij! Iedereen kan op deze website zoekertjes plaatsen. Helaas maken oplichters daar ook gebruik van. Oplichters bieden raskatten, zoals Perzische katten, ragdoll katten of Britse korthaar katten, zomaar gratis aan. Neem je contact op, dan zeggen ze dat de katten zich […]

 • royal canin voer

  Maak kans op een enorme voorraad Royal Canin

  door op 25 januari 2019 - 1 Reacties

  Is jouw kat een echte levensgenieter? Kattensnoepjes zijn lekker, maar om sterk en gezond te blijven is voeding op maat essentieel voor jouw pluizenbol. Royal Canin biedt de juiste voeding voor katten van alle leeftijden, die bovendien past bij de behoeften van jouw kat. Jij kan nu een jaar lang gratis voer winnen!

 • Kitten vaccineren, wanneer en welke inentingen zijn het belangrijkste?

  door op 12 maart 2020 - 0 Reacties

  Heb je een kitten gekocht? Dan is het absoluut noodzakelijk om je kitten te laten inenten tegen twee potentieel fatale ziekten (nies-en kattenziekte) bij de dierenarts. Eén enkele injectie is onvoldoende en daarom hebben kittens meerdere vaccinaties achter elkaar nodig. 

 • Kitten

  Word pleegouder voor een pasgeboren kitten

  door op 23 april 2018 - 4 Reacties

  Dierenasielen vangen de allerkleinste kittens zo goed mogelijk op. Maar kittens onder de 7 weken oud hebben veel verzorging nodig en moeten in een stressvrije omgeving opgevoed kunnen worden. Een asiel is echter niet altijd de perfecte omgeving en daarom gaan veel asielen op zoek naar pleeggezinnen die bereid zijn om de kittens (en hun […]

 • catwalk1

  CATWALK: dé Netflix documentaire voor kattenfans

  door op 6 februari 2019 - 0 Reacties

  De perfecte documentaire voor kattenliefhebbers staat eindelijk op Netflix! Verwacht sensatie, plezier, drama, maar vooral heel veel katten! Met andere woorden de perfecte guilty pleasure voor kattenfans! CATWALK is een documentaire over verschillende kattenshows in Canada. Je krijgt een diepere kijk op de verwachtingen, de motivaties en de dromen die zowel de deelnemers als de […]