Hoe weet je of een kitten gezond is?
Je komt helemaal blij thuis met je nieuwe huisgenoot: een kitten. Het beestje leek prima in orde toen je hem ophaalde, maar na enkele dagen merk je op dat hij nogal lusteloos is, last heeft van diarree of een kleine vlooientaxi is.
Voordat je het weet zit je tot over je oren in de dierenartsrekeningen, terwijl je net zo lekker aan het besparen was dankzij de goedkoopste energieleverancier. Hoe zie je nu eigenlijk of een kitten gezond is en hoe zorg je dat dit zo blijft?
Waar moet je op letten bij de aanschaf van een kitten?
Voordat je een kitten gaat kopen, heb je natuurlijk al goed nagedacht of je de kosten (voeding, dierenarts, speeltjes, etc.) kunt opbrengen en of je genoeg tijd hebt voor je nieuwe huistijgertje. En dan is het moment aangebroken: je mag je kitten ophalen. Bij de eerste aanblik smelt je waarschijnlijk al helemaal, maar vraag in ieder geval of het kitten al een aantal keren ontwormd is en probeer te kijken naar de volgende punten:
- Heeft het kitten schone oogjes, oortjes en neusje?
- Is hij lekker speels, alert en nieuwsgierig?
- Zitten er geen zwarte spikkels (vlooienpoepjes) in de vacht?
- Is z’n achterwerk schoon?
- Ziet de vacht er goed uit, zonder kale plekken?
Is het antwoord op een of meerdere van deze vragen nee, ga dan goed bij jezelf te rade waar je aan begint. De kans bestaat dat je een zieke kitten in huis haalt en je moet wel bereid zijn om de consequenties hiervan te dragen. Maar ook als alles wel in orde lijkt te zijn met je kitten, dan is het nog steeds belangrijk om snel een bezoekje aan de dierenarts te brengen voor een grondige check en de eerste inentingen.
Hoe houd je een kitten gezond?
Wanneer je kitten acht à negen week oud is, is het tijd voor de eerste vaccinatie. Mocht je jouw kitten pas na deze leeftijd hebben gekregen, vraag dan altijd na of hij deze enting gekregen heeft. Standaard worden kittens op deze leeftijd gevaccineerd tegen kattenziekte en niesziekte en dit wordt herhaald als je kitten twaalf weken is. Je dierenarts kan je adviseren of eventuele aanvullende inentingen in jouw situatie noodzakelijk zijn, zoals vaccinaties tegen Bordetella (kan niesziekte veroorzaken) en FeLV (kattenleukemie). Naast de inentingen is het belangrijk om je kitten de eerste zes maanden maandelijks te ontwormen en (preventief) te ontvlooien. Koop hiervoor middeltjes die geschikt zijn voor de leeftijd en het gewicht van je kitten. En natuurlijk is de juiste voeding ook heel belangrijk om te zorgen dat jouw kleine huistijger uitgroeit tot een gezonde, volwassen kat. Kies voor voeding met een hoog eiwit- en vetgehalte, om je kitten optimaal te ondersteunen tijdens de groei.