Op avontuur met jouw kat aan de lijn

kat aan de lijn

Wil je jouw kat graag meenemen op ontdekking? Dat kan! Net zoals een hond kan je ook gaan wandelen met een kat, al heb je daar wel meer geduld voor nodig. Wij hebben hieronder een aantal tips en tricks op een rijtje gezet zodat het proces zo vlot mogelijk zal verlopen. 

Een tuigje of een halsband?

Om je kat aan de riem te laten lopen heb je natuurlijk een tuigje nodig. Het is niet alleen praktischer dan een halsband, het is ook nog eens comfortabeler. Door te kiezen voor een harnas zal er minder aan de nek getrokken worden. Bij te veel druk op de nek zal een kat verstijven of met wilde sprongen proberen te ontsnappen. Kies dus voor een harnas om de veiligheid van jouw kat te garanderen. Het is belangrijk dat je je huisdier eerst laat wennen aan het tuigje voordat je ze de wijde wereld instuurt. Laat je kat een aantal dagen in huis met het harnas (zonder riem) rondlopen. In het begin zal ze het zeker niet fijn vinden maar langzaam zal ze er aan wennen. 

Wandelen aan de lijnkat aan de lijn

Merk je op dat je kat gewend is aan het tuigje? Probeert ze niet meer te ontsnappen of het uit te doen? Dan kan je de volgende stap zetten: het tuigje met de riem aandoen. Probeer de kat niet onmiddellijk te leiden, maar loop in de richting waar je pluizenbol naartoe wil. We raden aan om de riem al na enkele minuten af te doen en de kat te belonen met een snoepje. Deze oefening kan je best verschillende keren in een korte periode doen, maar verleng telkens de tijd aan de riem. Lukt dit goed? Dan kan je stilaan de kat proberen te leiden, nog steeds binnenshuis. Trek niet aan de riem, maar probeer ze langzaam naar je toe te halen. Doe dit een aantal keren tot de poes het min of meer vanzelf doet. Dit proces kan enkele weken in beslag nemen en vergt heel wat geduld. 

De eerste stapjes buiten

Als jouw kat comfortabel aan de riem loopt, kan je ze mee naar buiten nemen. Denk eraan: je kat is nog nooit buiten geweest en zal snel overdonderd raken door alle nieuwe geuren en geluiden. Het is dus belangrijk dat je dit erg langzaam doet. Ga ook niet meteen de straat op, maar laat ze eerst de tuin ontdekken. Schrikt je kat van vreemde geluiden? Probeer ze gerust te stellen of af te leiden met een snoepje. Na een tijdje zal het zelfvertrouwen groeien en zal ze meer durven ontdekken. Onthoud dat een kat geen hond is. Een kat zal niet snel een lange afstand met je afleggen. Een hond zal het tempo dat jij wandelt volgen, een kat doet dat niet. Een kat bepaalt graag zelf het tempo en heeft ruimte nodig om de omgeving te ontdekken. 

Met deze tips kan je jouw geliefde kat voorzichtig voorstellen aan de buitenwereld. Hou in je achterhoofd dat niet alle katten zullen wennen aan het harnas, de geluiden of geuren. Verplicht je kat niet om toch naar buiten te gaan. Je kan het later eventueel nog eens proberen, maar als er geen verandering is dan zal jouw binnenkat een binnenkat blijven. 

  

Geef een reactie

Je moet ongelogd zijn om te reageren.

  • Royal Canin Kitten Voer

    Alles wat je moet weten over het voeren van je kat

    door op 5 februari 2024 - 0 Reacties

    Het nemen van een kitten komt met een hoop gezelligheid en beweging in huis. De hele dag loopt er een klein beestje rond dat met je wil spelen. Die moet je natuurlijk wel de juiste voeding geven. Wist je dat dit voor elke leeftijd anders is? Een kitten blijft niet altijd klein en heeft veranderende […]

  • Kat slaapt in zijn mandje

    Top 5 cadeaus voor kattenliefhebbers

    door op 4 maart 2024 - 0 Reacties

    Een van je vriendinnen is jarig en je moet nog op zoek naar een cadeau. Voor jezelf kom je van alles tegen, maar je verlaat alle winkels zonder een geschikt cadeau voor haar. Dat is voor velen vast een herkenbare situatie. Wat veel zal helpen is als ze een kattenliefhebber is. In deze blog lichten […]