Wat is de juiste voeding voor mijn kat?

4 maart 2021 voeding

0 reacties

katteneten

Sta jij ook altijd minutenlang te staren naar het rek kattenvoeding in de supermarkt? Er bestaan dan ook zoveel verschillende soorten gemaakt door wel tientallen verschillende merken. Je wil natuurlijk zo goed mogelijk voor jouw kat zorgen en daar hoort een goede voeding bij. Maar welk voer is goed?

Droge brokjes of een blikje natvoer

Zowel droog- als natvoer zijn geschikt voor jouw kat. Toch zijn er aan beide voor- en nadelen verbonden. Natvoer sluit het beste aan bij het natuurlijke dieet van een kat. Van nature overleeft een kat op muizen, kleine vogeltjes en andere kleine diertjes die ze met huid en haar naar binnen werkt. Hierin zit alles wat een kat nodig heeft, inclusief heel wat vocht. Optimaal voer bevat veel vocht, eiwitten en zo weinig mogelijk groenten, kruiden en koolhydraten zoals zetmeel. Natvoer voldoet aan al deze eigenschappen. Droogvoer daarentegen bevat geen vocht en kan een hoog koolhydraatgehalte hebben. In tegenstelling tot natvoer kan je droge brokken wel lang bewaren en stinkt het niet. Een ander voordeel is dat deze brokjes goed zijn voor de tanden van jouw miauwend vriendje. Een combinatie van beide is dus het ideale dieet. 

Wat zit er allemaal in dit voer? eten

Naast de nodige eiwitten zitten er, voornamelijk in droogvoer, ook heel wat extra voedingsstoffen die een kat helemaal niet nodig heeft. De fabrikant voegt vaak kleur-, geur- en smaakstoffen toe die niet bijdragen tot de gezondheid van je kat. Katten zijn echte vleeseters daarom zijn groenten en granen overbodig. Check dus goed de ingrediëntenlijst en zorg dat er voldoende aminozuren zoals taurine en methionine in zitten. Een tekort hieraan kan op lange termijn leiden tot blindheid en hartfalen. Kijk ook even of je zink, calcium, fosfor en vitamine A en E kan bespeuren op de lijst. Is dit allemaal aanwezig? Dan heb je goede voeding gevonden. Nu hopen dat je kieskeurige kat het lekker vindt. 

Geef ik mijn kat de juiste voeding?

Er zijn een aantal dingen waaraan je kan zien of jouw geliefde pluizenbol de juiste voeding krijgt. Je kan een kijkje nemen naar de ontlasting. Is deze te dun of net te stevig? Dan kan je best eens een ander voer proberen. Op lange termijn kan je de kwaliteit van de vacht onderzoeken. Een droge vacht is een indicator van een vitamine- of mineralentekort. Heeft jouw kat jeuk of darmklachten? Dan kan het diertje een allergie hebben, ga in dit geval eens langs bij de dierenarts. Als je een van deze symptomen opmerkt, kan je overstappen naar een ander voer. Let op: doe dit niet plotseling maar geleidelijk. Start met een combinatie van beide voordat je volledig overschakelt. 

Wat moet je dus zeker onthouden: natvoer is de beste voeding voor je kat, een combinatie met droogvoer is ook een goede optie. Lees de ingrediëntenlijst op de verpakking, hou je kat goed in het oog en pas het eten aan indien nodig. Nog een laatste tip: geef je kat niets van je eigen bord. Jouw dieet zal niet aansluiten met dat van je viervoeter, ze kunnen trouwens ook niet zo goed tegen look, bieslook of andere smaakmakers. We weten dat het moeilijk is, maar zeg nee tegen die schattige en trieste oogjes.

  

Geef een reactie

Je moet ongelogd zijn om te reageren.

  • Kat slaapt in zijn mandje

    Top 5 cadeaus voor kattenliefhebbers

    door op 4 maart 2024 - 0 Reacties

    Een van je vriendinnen is jarig en je moet nog op zoek naar een cadeau. Voor jezelf kom je van alles tegen, maar je verlaat alle winkels zonder een geschikt cadeau voor haar. Dat is voor velen vast een herkenbare situatie. Wat veel zal helpen is als ze een kattenliefhebber is. In deze blog lichten […]