Wat is de juiste voeding voor mijn kat?

4 maart 2021 voeding

0 reacties

katteneten

Sta jij ook altijd minutenlang te staren naar het rek kattenvoeding in de supermarkt? Er bestaan dan ook zoveel verschillende soorten gemaakt door wel tientallen verschillende merken. Je wil natuurlijk zo goed mogelijk voor jouw kat zorgen en daar hoort een goede voeding bij. Maar welk voer is goed?

Droge brokjes of een blikje natvoer

Zowel droog- als natvoer zijn geschikt voor jouw kat. Toch zijn er aan beide voor- en nadelen verbonden. Natvoer sluit het beste aan bij het natuurlijke dieet van een kat. Van nature overleeft een kat op muizen, kleine vogeltjes en andere kleine diertjes die ze met huid en haar naar binnen werkt. Hierin zit alles wat een kat nodig heeft, inclusief heel wat vocht. Optimaal voer bevat veel vocht, eiwitten en zo weinig mogelijk groenten, kruiden en koolhydraten zoals zetmeel. Natvoer voldoet aan al deze eigenschappen. Droogvoer daarentegen bevat geen vocht en kan een hoog koolhydraatgehalte hebben. In tegenstelling tot natvoer kan je droge brokken wel lang bewaren en stinkt het niet. Een ander voordeel is dat deze brokjes goed zijn voor de tanden van jouw miauwend vriendje. Een combinatie van beide is dus het ideale dieet. 

Wat zit er allemaal in dit voer? eten

Naast de nodige eiwitten zitten er, voornamelijk in droogvoer, ook heel wat extra voedingsstoffen die een kat helemaal niet nodig heeft. De fabrikant voegt vaak kleur-, geur- en smaakstoffen toe die niet bijdragen tot de gezondheid van je kat. Katten zijn echte vleeseters daarom zijn groenten en granen overbodig. Check dus goed de ingrediëntenlijst en zorg dat er voldoende aminozuren zoals taurine en methionine in zitten. Een tekort hieraan kan op lange termijn leiden tot blindheid en hartfalen. Kijk ook even of je zink, calcium, fosfor en vitamine A en E kan bespeuren op de lijst. Is dit allemaal aanwezig? Dan heb je goede voeding gevonden. Nu hopen dat je kieskeurige kat het lekker vindt. 

Geef ik mijn kat de juiste voeding?

Er zijn een aantal dingen waaraan je kan zien of jouw geliefde pluizenbol de juiste voeding krijgt. Je kan een kijkje nemen naar de ontlasting. Is deze te dun of net te stevig? Dan kan je best eens een ander voer proberen. Op lange termijn kan je de kwaliteit van de vacht onderzoeken. Een droge vacht is een indicator van een vitamine- of mineralentekort. Heeft jouw kat jeuk of darmklachten? Dan kan het diertje een allergie hebben, ga in dit geval eens langs bij de dierenarts. Als je een van deze symptomen opmerkt, kan je overstappen naar een ander voer. Let op: doe dit niet plotseling maar geleidelijk. Start met een combinatie van beide voordat je volledig overschakelt. 

Wat moet je dus zeker onthouden: natvoer is de beste voeding voor je kat, een combinatie met droogvoer is ook een goede optie. Lees de ingrediëntenlijst op de verpakking, hou je kat goed in het oog en pas het eten aan indien nodig. Nog een laatste tip: geef je kat niets van je eigen bord. Jouw dieet zal niet aansluiten met dat van je viervoeter, ze kunnen trouwens ook niet zo goed tegen look, bieslook of andere smaakmakers. We weten dat het moeilijk is, maar zeg nee tegen die schattige en trieste oogjes.

  

Geef een reactie

Je moet ongelogd zijn om te reageren.

 • kittens ter adoptie aanbieden

  Kittens ter adoptie aanbieden? Dit moet je weten!

  door op 9 augustus 2019 - 2 Reacties

  Heeft jouw kat net een nestje kittens gekregen? Die kleine pluizenbolletjes zijn vast en zeker heel schattig, maar je kan ze niet allemaal houden. Je kan ze dan weggeven aan familieleden en vrienden of ter adoptie aanbieden. Natuurlijk zijn er wel een aantal belangrijke zaken waaraan je moet denken.  Houd de kittens lang genoeg bij […]

 • Gratiskittens

  Opgepast voor oplichters! Let je mee op?

  door op 4 oktober 2018 - 0 Reacties

  Een raskat die zomaar gratis weggegeven wordt? Ga er niet op in! Het is oplichterij! Iedereen kan op deze website zoekertjes plaatsen. Helaas maken oplichters daar ook gebruik van. Oplichters bieden raskatten, zoals Perzische katten, ragdoll katten of Britse korthaar katten, zomaar gratis aan. Neem je contact op, dan zeggen ze dat de katten zich […]

 • royal canin voer

  Maak kans op een enorme voorraad Royal Canin

  door op 25 januari 2019 - 1 Reacties

  Is jouw kat een echte levensgenieter? Kattensnoepjes zijn lekker, maar om sterk en gezond te blijven is voeding op maat essentieel voor jouw pluizenbol. Royal Canin biedt de juiste voeding voor katten van alle leeftijden, die bovendien past bij de behoeften van jouw kat. Jij kan nu een jaar lang gratis voer winnen!

 • Kitten vaccineren, wanneer en welke inentingen zijn het belangrijkste?

  door op 12 maart 2020 - 0 Reacties

  Heb je een kitten gekocht? Dan is het absoluut noodzakelijk om je kitten te laten inenten tegen twee potentieel fatale ziekten (nies-en kattenziekte) bij de dierenarts. Eén enkele injectie is onvoldoende en daarom hebben kittens meerdere vaccinaties achter elkaar nodig. 

 • Kitten

  Word pleegouder voor een pasgeboren kitten

  door op 23 april 2018 - 4 Reacties

  Dierenasielen vangen de allerkleinste kittens zo goed mogelijk op. Maar kittens onder de 7 weken oud hebben veel verzorging nodig en moeten in een stressvrije omgeving opgevoed kunnen worden. Een asiel is echter niet altijd de perfecte omgeving en daarom gaan veel asielen op zoek naar pleeggezinnen die bereid zijn om de kittens (en hun […]