Ontcijfer de kattentaal met deze tips

25 februari 2021 Gedrag

0 reacties

kat

Miauwen, spinnen of blazen? Een kat doet het allemaal. Vraag jij je ook wel eens af wat jouw lieve pluizenbol nu juist wil zeggen? We ontcijferen het voor jou! Katten communiceren namelijk in hun eigen taal, zowel verbaal als non-verbaal. Ze maken niet alleen geluidjes, maar bewegen ook hun oren, snorharen en staart. Als je goed oplet kan je er perfect uit afleiden wat het betekent. 

Miauwen

Je kan wel zeggen dat katten een compleet repertoire hebben aan miauw-geluidjes. Houd je oren eens gespitst en je zal er snel achter komen dat niet elke miauw dezelfde toonhoogte, lengte of hardheid heeft. Meestal maken ze korte en zachte geluidjes, dit wil simpelweg zeggen: ‘ik wil aandacht’. Met korte maar luidere miauwtjes zegt ie: ‘Ben je de tijd vergeten? Het is mijn vaste etens-, speel- of slaaptijd. Het komt er dus op neer dat ze met dit miauwtje een beetje aan het klagen zijn. Met langgerekte, herhaaldelijke miauwtjes laat jouw poes weten dat ze het niet met je eens is. Zoals wanneer je op hun plek zit of wanneer de deur gesloten is. Aanhoudend miauwen kan ook wijzen op pijn. Daarnaast is een miauwtje van hoog naar laag een teken van bangheid. 

Veel andere geluidjes

Naast miauwen maakt jouw kat nog veel andere geluidjes. Zo zal je bijvoorbeeld een schrille, schreeuwende krijs horen als ze schrikt. Is jouw geliefde poes bang dan zal die blazen om de bedreiging op afstand te houden. Spinnen betekent dan weer dat ze tevreden zijn. Ook een lang moment van stilte kan boekdelen spreken. Als deze dieren ziek zijn of pijn hebben zullen ze zich terug trekken en geen geluid maken. Klappertanden of klikgeluiden zal je vast wel eens gehoord hebben als het dier een vogeltje of insect heeft gespot. Met een prooi in zicht zijn ze geconcentreerd en enthousiast, wat resulteert in dat gekke geluidje. 

De prachtige kattenstaart kat op ontdekking

De houding van een kattenstaart kan veel zeggen als je weet waar je op moet letten. Een kat die ontspannen en alert is, heeft haar staart omlaag gericht en haar oren gespitst. Staat de staart hoog in de lucht? Dan wil jouw poes je begroeten en laten weten dat ze goedgeluimd is. Door je kopjes te geven, toont ze dat ze je aardig vindt en bakent ze ook haar territorium af. Staan de oren plat naar achteren en de snorharen naar voren gericht? Dan is je kat een beetje angstig, vaak zal de staart beneden blijven en de rug een beetje omhoog gaan. Zie je een kat die door de pootjes buigt en de staart omhoog heeft? Dan wil je misschien niet te lang blijven, want dit doen ze enkel wanneer ze klaar zijn om in de aanval te gaan. Een boze kat heeft haar staart recht omhoog staan, ook de haren zullen rechtstaan. Heeft jouw kat eerder een zwiepende staart? Dit betekent niet hetzelfde als een hond die kwispelt. Het toont aan dat ze in een slechte bui is. Laat ze dan een tijdje met rust tot ze in een betere mood is.

Zo’n lieve, pijnlijke love bite

Een lieve kat aaien die zelfs aan het spinnen is, maar plots in je hand bijt: klinkt dit je bekend in de oren? Dat kan even schrikken zijn. Het is niet de bedoeling van een kat om je hiermee pijn te doen. Ze wil je hiermee aantonen dat ze je graag ziet. Het wordt ook wel eens een love bite genoemd. Hoewel het niet altijd pijnloos is, is het toch een teken van liefde. Een kleine tip: Houd je hand stil om zo weinig mogelijk krassen te krijgen. Na de love bite kan je je hand rustig terugtrekken. 

Nu weet je exact waar je op moet letten om het gedrag van jouw kat te kunnen begrijpen. Let op de staart, oren en luister goed naar de miauwtjes. Veel succes met het ontcijferen van jouw kat!

  

Geef een reactie

Je moet ongelogd zijn om te reageren.

 • kittens ter adoptie aanbieden

  Kittens ter adoptie aanbieden? Dit moet je weten!

  door op 9 augustus 2019 - 2 Reacties

  Heeft jouw kat net een nestje kittens gekregen? Die kleine pluizenbolletjes zijn vast en zeker heel schattig, maar je kan ze niet allemaal houden. Je kan ze dan weggeven aan familieleden en vrienden of ter adoptie aanbieden. Natuurlijk zijn er wel een aantal belangrijke zaken waaraan je moet denken.  Houd de kittens lang genoeg bij […]

 • Gratiskittens

  Opgepast voor oplichters! Let je mee op?

  door op 4 oktober 2018 - 0 Reacties

  Een raskat die zomaar gratis weggegeven wordt? Ga er niet op in! Het is oplichterij! Iedereen kan op deze website zoekertjes plaatsen. Helaas maken oplichters daar ook gebruik van. Oplichters bieden raskatten, zoals Perzische katten, ragdoll katten of Britse korthaar katten, zomaar gratis aan. Neem je contact op, dan zeggen ze dat de katten zich […]

 • royal canin voer

  Maak kans op een enorme voorraad Royal Canin

  door op 25 januari 2019 - 1 Reacties

  Is jouw kat een echte levensgenieter? Kattensnoepjes zijn lekker, maar om sterk en gezond te blijven is voeding op maat essentieel voor jouw pluizenbol. Royal Canin biedt de juiste voeding voor katten van alle leeftijden, die bovendien past bij de behoeften van jouw kat. Jij kan nu een jaar lang gratis voer winnen!

 • Kitten vaccineren, wanneer en welke inentingen zijn het belangrijkste?

  door op 12 maart 2020 - 0 Reacties

  Heb je een kitten gekocht? Dan is het absoluut noodzakelijk om je kitten te laten inenten tegen twee potentieel fatale ziekten (nies-en kattenziekte) bij de dierenarts. Eén enkele injectie is onvoldoende en daarom hebben kittens meerdere vaccinaties achter elkaar nodig. 

 • Kitten

  Word pleegouder voor een pasgeboren kitten

  door op 23 april 2018 - 4 Reacties

  Dierenasielen vangen de allerkleinste kittens zo goed mogelijk op. Maar kittens onder de 7 weken oud hebben veel verzorging nodig en moeten in een stressvrije omgeving opgevoed kunnen worden. Een asiel is echter niet altijd de perfecte omgeving en daarom gaan veel asielen op zoek naar pleeggezinnen die bereid zijn om de kittens (en hun […]