Vlooien bij katten: zo kom je ervan af

Vlooien bij katten.

Wringt jouw kat zich de laatste tijd in allerlei vreemde bochten om zich overal te kunnen krabben? Dan is de kans groot dat jouw pluizenbol last heeft van vlooien. 

Jouw kat kan dan nog zo hygiënisch zijn, vlooien en hun eitjes zijn helaas het hele jaar door actief. De kans dat jouw tijger ermee in contact komt is dan ook groot. Het is belangrijk om er zo snel mogelijk bij te zijn, want je huisdier kan last krijgen van haaruitval, wondjes, korstjes of zelfs allergisch reageren op de beten.

Tijd om de vlooienkam boven te halen en grondig op onderzoek te gaan dus! Om zeker te zijn of je kat al dan niet vlooien heeft, kan je best de vacht eens goed opzij duwen en de huid van je kat inspecteren. Misschien zie je niet meteen vlooien, maar wel zwarte vlekjes? Dat kunnen uitwerpselen zijn van de vervelende beestjes. De meest voorkomende haarden zijn de oksels, lies en aan de staart, dus kijk die plekken zeker goed na.

Vlooien bij katten behandelen

Ben je zeker dat jouw kat last heeft van vlooien? Geen paniek. Gelukkig bestaan er gemakkelijke en veilige bestrijdingsmiddelen voor zowel vlooien bij een hond als bij een kat. Bovendien zijn de middelen onschadelijk voor jezelf bij aanraking. 

Er zijn heel wat vlooienbanden (preventieve aanpak), spot-on druppels en sprays op de markt om vlooien te bestrijden. Je kijkt best even na of het product ook insectengroeiremmer bevat, zodat eitjes en larven ook worden gedood bij de behandeling. Om zeker te zijn dat je de juiste producten en dieren medicijnen koopt, vraag je best even om raad bij je dierenarts. 

De meeste druppels kan je gemakkelijk aanbrengen met een pipet. Ze doden de aanwezige vlooien binnen de 24 uur. Meestal is je kat dan ook meteen preventief beschermd voor de volgende maand. Om zeker te zijn dat je alle beestjes doodt, behandel je best ook de leefomgeving van je huisdier. Meer dan 90% van de vlooien zit immers niet in de vacht van jouw kat, maar in de nabije omgeving!

Preventieve aanpak

Wil je die jacht naar vlooien(uitwerpselen) vermijden, dan kan je best preventief te werk gaan. Jij dacht dat vlooien de koude winter niet zouden overleven? Fout. De parasieten zijn het hele jaar actief, dringen je huis binnen via je kat en leggen overal eitjes. Die eitjes komen in de kattenbak terecht, op je bed en op alle andere favoriete plaatsen van je kat. Wanneer de eitjes uitkomen, kunnen de larven zich nog sneller verspreiden. Je hebt er dus baat bij om je huis en huisdier preventief te beschermen!

Om je kat maandenlang te beschermen tegen vlooien kan je een halsband of spray kopen. Een halsband zorgt er meestal ook voor dat je kat tekenvrij blijft en is actief voor enkele maanden. Een spray werkt even goed, maar werkt minder lang.

  

Geef een reactie

Je moet ongelogd zijn om te reageren.

  • Royal Canin Kitten Voer

    Alles wat je moet weten over het voeren van je kat

    door op 5 februari 2024 - 0 Reacties

    Het nemen van een kitten komt met een hoop gezelligheid en beweging in huis. De hele dag loopt er een klein beestje rond dat met je wil spelen. Die moet je natuurlijk wel de juiste voeding geven. Wist je dat dit voor elke leeftijd anders is? Een kitten blijft niet altijd klein en heeft veranderende […]

  • Kat slaapt in zijn mandje

    Top 5 cadeaus voor kattenliefhebbers

    door op 4 maart 2024 - 0 Reacties

    Een van je vriendinnen is jarig en je moet nog op zoek naar een cadeau. Voor jezelf kom je van alles tegen, maar je verlaat alle winkels zonder een geschikt cadeau voor haar. Dat is voor velen vast een herkenbare situatie. Wat veel zal helpen is als ze een kattenliefhebber is. In deze blog lichten […]