Hoe verzorg je het gebit van je kat?
![](https://gratiskittens.com/wp-content/uploads/2017/12/art5-150x100.jpg)
Een van de meest voorkomende ongemakken bij je kat zijn problemen met het gebit. Dit wordt echter meestal pas in een laat stadium opgemerkt. De gevolgen hiervan zijn tandvleesontsteking en zelfs het verlies van kiezen en tanden.
Voedselresten en bacteriën kunnen, net zoals bij mensen, uitharden tot tandsteen. Tussen het tandsteen en het tandvlees kunnen zich vervolgens opnieuw bacteriën gaan vestigen die kunnen zorgen voor tandvleesontsteking. Als er in dit stadium geen behandeling plaatsvindt, kan de ontsteking verder uitbreiden naar het bot waardoor de kiezen uiteindelijk kunnen uitvallen.
Tandvleesproblemen kan je meestal herkennen aan rood tandvlees dat ook gemakkelijk kan bloeden. Daarnaast hebben veel katten met tandvleesproblemen een slechte adem.
Wat kan je doen om tandsteen en tandvleesproblemen bij je kat te voorkomen?
Je kan het gebit van je kat 2 à 3 keer per week poetsen met speciale tandenborstels en tandpasta. Niet alle katten vinden dit leuk, maar als je hier vroeg mee begint zal je kat eraan wennen en dit wel makkelijker toelaten. De tandpasta van Dentisept houdt het gebit van je kat plaquevrij en helpt ook bij het herstel van ontstoken tandvlees.
Er is ook speciale dieetvoeding voor katten die tandsteen bestrijdt. Royal Canin Dental Kat is een droge dieetvoeding voor katten die tandsteen en tandplaque beperkt. De speciale vezels in deze voeding zorgen er bovendien voor dat de kat haarballen makkelijker kwijt kan raken en beperken de onaangename gevolgen ervan, zoals braken en/of obstipatie.
Je kan ook speciale vloeistoffen toevoegen aan het drinkwater van je kat. Vet Aquadent is een vloeistof met een lekkere smaak die tandplak, tandsteen en een slechte adem bestrijdt.
Daarnaast is het belangrijk dat je jaarlijks een gebitscontrole laat doen bij de dierenarts. De dierenarts kan op die manier eventuele problemen vroegtijdig herkennen en aanpakken.