Hoe laat je een kat zich thuisvoelen?

kitten thuisvoelen

Ben je op zoek naar een nieuw gezinslid? Het adopteren of kopen van een kat is altijd erg spannend zowel voor jezelf als voor het dier. Je wil jouw nieuwe poes of kater natuurlijk zo goed mogelijk ontvangen. Om dat proces vlot te laten verlopen vind je hieronder een aantal tips.

 

 

Nieuwe geuren

Katten ontdekken hun omgeving door overal aan te snuffelen, net zoals honden. Het kan dus angstaanjagend zijn om zich plots in een omgeving te bevinden waar ze geen enkele geur herkennen. Er is een manier om dit een beetje gemakkelijker te maken. Als je een kat haalt uit een ander huishouden kan je vragen of je een T-shirt, mandje of dergelijke meekrijgt. Zo heeft jouw nieuwe huisgenootje iets dat hij/zij herkent. Dit creëert ook een gevoel van veiligheid. Komt jouw kat uit het asiel? Dan is het afhankelijk van de spulletjes die ze daar hebben. Een andere tip: Probeer je kat zoveel mogelijk te bezoeken tot je ze mee naar huis mag nemen. Op deze manier zal ze na verloop van tijd ook jouw geur herkennen. 

Benodigdheden

Vervolgens zal je een aantal benodigdheden moeten aanschaffen. Er zijn een aantal zaken die noodzakelijk zijn voor elk huisdier. Denk bijvoorbeeld aan een kattenbak met kattengrind. Zorg er ook voor dat je een eet en drink kommetje hebt klaarstaan. Bij aankomst laat je zien waar deze staan. Zo weet je kat waar hij/zij kan drinken en eten. Vanwege stress is het mogelijk dat je kat de eerste dag niet zal eten. Geen paniek, dat is normaal. Duurt dit toch langer, houd je kat dan goed in het oog en ga eventueel naar een dierenarts. Tot slot kan je een speelgoedje aanschaffen om verveling tegen te gaan. Denk eraan dat katten van nature erg nieuwsgierig zijn, je kan best alle breekbare dingetjes even opbergen.

Neem je tijd

Nog een belangrijke laatste tip: Neem je tijd! Het is normaal als je nieuw huisdier niet onmiddellijk wil spelen. Ieder dier heeft tijd nodig om zijn omgeving te ontdekken en er zich veilig te voelen. Alles zal op het tempo van jouw kat gebeuren. Ik weet dat het moeilijk is, maar laat je kat af en toe even met rust. Als ze ervoor klaar is zal ze zich ontplooien en openbloeien tot een prachtig dier. 

Als je aan de slag gaat met deze tip zal jouw poes of kater snel op ontdekking gaan en zich thuis voelen. 

  

Geef een reactie

Je moet ongelogd zijn om te reageren.

 • kittens ter adoptie aanbieden

  Kittens ter adoptie aanbieden? Dit moet je weten!

  door op 9 augustus 2019 - 2 Reacties

  Heeft jouw kat net een nestje kittens gekregen? Die kleine pluizenbolletjes zijn vast en zeker heel schattig, maar je kan ze niet allemaal houden. Je kan ze dan weggeven aan familieleden en vrienden of ter adoptie aanbieden. Natuurlijk zijn er wel een aantal belangrijke zaken waaraan je moet denken.  Houd de kittens lang genoeg bij […]

 • Gratiskittens

  Opgepast voor oplichters! Let je mee op?

  door op 4 oktober 2018 - 0 Reacties

  Een raskat die zomaar gratis weggegeven wordt? Ga er niet op in! Het is oplichterij! Iedereen kan op deze website zoekertjes plaatsen. Helaas maken oplichters daar ook gebruik van. Oplichters bieden raskatten, zoals Perzische katten, ragdoll katten of Britse korthaar katten, zomaar gratis aan. Neem je contact op, dan zeggen ze dat de katten zich […]

 • royal canin voer

  Maak kans op een enorme voorraad Royal Canin

  door op 25 januari 2019 - 1 Reacties

  Is jouw kat een echte levensgenieter? Kattensnoepjes zijn lekker, maar om sterk en gezond te blijven is voeding op maat essentieel voor jouw pluizenbol. Royal Canin biedt de juiste voeding voor katten van alle leeftijden, die bovendien past bij de behoeften van jouw kat. Jij kan nu een jaar lang gratis voer winnen!

 • Kitten vaccineren, wanneer en welke inentingen zijn het belangrijkste?

  door op 12 maart 2020 - 0 Reacties

  Heb je een kitten gekocht? Dan is het absoluut noodzakelijk om je kitten te laten inenten tegen twee potentieel fatale ziekten (nies-en kattenziekte) bij de dierenarts. Eén enkele injectie is onvoldoende en daarom hebben kittens meerdere vaccinaties achter elkaar nodig. 

 • Kitten

  Word pleegouder voor een pasgeboren kitten

  door op 23 april 2018 - 4 Reacties

  Dierenasielen vangen de allerkleinste kittens zo goed mogelijk op. Maar kittens onder de 7 weken oud hebben veel verzorging nodig en moeten in een stressvrije omgeving opgevoed kunnen worden. Een asiel is echter niet altijd de perfecte omgeving en daarom gaan veel asielen op zoek naar pleeggezinnen die bereid zijn om de kittens (en hun […]

 • catwalk1

  CATWALK: dé Netflix documentaire voor kattenfans

  door op 6 februari 2019 - 0 Reacties

  De perfecte documentaire voor kattenliefhebbers staat eindelijk op Netflix! Verwacht sensatie, plezier, drama, maar vooral heel veel katten! Met andere woorden de perfecte guilty pleasure voor kattenfans! CATWALK is een documentaire over verschillende kattenshows in Canada. Je krijgt een diepere kijk op de verwachtingen, de motivaties en de dromen die zowel de deelnemers als de […]