Hoe laat je een kat zich thuisvoelen?

kitten thuisvoelen

Ben je op zoek naar een nieuw gezinslid? Het adopteren of kopen van een kat is altijd erg spannend zowel voor jezelf als voor het dier. Je wil jouw nieuwe poes of kater natuurlijk zo goed mogelijk ontvangen. Om dat proces vlot te laten verlopen vind je hieronder een aantal tips.

 

 

Nieuwe geuren

Katten ontdekken hun omgeving door overal aan te snuffelen, net zoals honden. Het kan dus angstaanjagend zijn om zich plots in een omgeving te bevinden waar ze geen enkele geur herkennen. Er is een manier om dit een beetje gemakkelijker te maken. Als je een kat haalt uit een ander huishouden kan je vragen of je een T-shirt, mandje of dergelijke meekrijgt. Zo heeft jouw nieuwe huisgenootje iets dat hij/zij herkent. Dit creëert ook een gevoel van veiligheid. Komt jouw kat uit het asiel? Dan is het afhankelijk van de spulletjes die ze daar hebben. Een andere tip: Probeer je kat zoveel mogelijk te bezoeken tot je ze mee naar huis mag nemen. Op deze manier zal ze na verloop van tijd ook jouw geur herkennen. 

Benodigdheden

Vervolgens zal je een aantal benodigdheden moeten aanschaffen. Er zijn een aantal zaken die noodzakelijk zijn voor elk huisdier. Denk bijvoorbeeld aan een kattenbak met kattengrind. Zorg er ook voor dat je een eet en drink kommetje hebt klaarstaan. Bij aankomst laat je zien waar deze staan. Zo weet je kat waar hij/zij kan drinken en eten. Vanwege stress is het mogelijk dat je kat de eerste dag niet zal eten. Geen paniek, dat is normaal. Duurt dit toch langer, houd je kat dan goed in het oog en ga eventueel naar een dierenarts. Tot slot kan je een speelgoedje aanschaffen om verveling tegen te gaan. Denk eraan dat katten van nature erg nieuwsgierig zijn, je kan best alle breekbare dingetjes even opbergen.

Neem je tijd

Nog een belangrijke laatste tip: Neem je tijd! Het is normaal als je nieuw huisdier niet onmiddellijk wil spelen. Ieder dier heeft tijd nodig om zijn omgeving te ontdekken en er zich veilig te voelen. Alles zal op het tempo van jouw kat gebeuren. Ik weet dat het moeilijk is, maar laat je kat af en toe even met rust. Als ze ervoor klaar is zal ze zich ontplooien en openbloeien tot een prachtig dier. 

Als je aan de slag gaat met deze tip zal jouw poes of kater snel op ontdekking gaan en zich thuis voelen. 

  

Geef een reactie

Je moet ongelogd zijn om te reageren.

  • Royal Canin Kitten Voer

    Alles wat je moet weten over het voeren van je kat

    door op 5 februari 2024 - 0 Reacties

    Het nemen van een kitten komt met een hoop gezelligheid en beweging in huis. De hele dag loopt er een klein beestje rond dat met je wil spelen. Die moet je natuurlijk wel de juiste voeding geven. Wist je dat dit voor elke leeftijd anders is? Een kitten blijft niet altijd klein en heeft veranderende […]