Overgewicht bij katten: de gevaren & oplossingen

25 maart 2021 Gezondheid

0 reacties

luie kat

Wist je dat zeker 30% tot 50% van de huiskatten te dik zijn? Een mollige kat is misschien leuk om te knuffelen, maar het is schadelijk voor de gezondheid van jouw huisdiertje. Hoe weet je nu precies of jouw kat te dik is? Wat zijn dan de gevaren en wat kan je eraan doen? Hieronder beantwoorden we al jouw vragen. 

Is mijn kat te dik?

Je kan je kat natuurlijk op de weegschaal zetten, maar toch geeft dat niet altijd het juiste antwoord. Een weegschaal houdt namelijk geen rekening met de grootte, leeftijd of het ras van jouw kat. Gelukkig zijn er nog andere manieren om de conditie van jouw lieve poes na te gaan. Hoe? Door te knuffelen! Zorg er eerst en vooral voor dat jouw kat zich ontspant en zich comfortabel voelt voordat je het onderzoek begint. Controleer dan de ribben. Aai zacht, maar met een stevige hand, over de ribbenkast. Met een klein beetje druk zou je de ribben goed moeten voelen. Als dat niet het geval is dan is jouw pluizenbol een beetje te dik. Is het resultaat van deze test niet duidelijk? Je kan ook naar de taille kijken. Beweeg je handen langzaam en voorzichtig naar de plek tussen de ribbenkast en de heupen. Je kat zou een zandloperfiguur moeten hebben, bij een kat met overgewicht is dat niet het geval. Als laatste kan je ook een kijkje nemen naar het buikje. Let op: veel katten vinden dit niet fijn, wees voorzichtig. De buik zou in een rechte lijn naar de heupen moeten lopen. Het is normaal dat katten een buikje hebben, maar als het groter wordt en gaat hangen is dat geen goed teken. Weet je het toch niet zeker of maak je je zorgen? Ga dan eens langs bij je dierenarts. 

De gevaren van overgewicht

Als je kat te dik is kan het heel wat nare aandoeningen oplopen. Denk maar aan diabetes, gewrichtsproblemen en hart- en vaatziekten. Je kat zal ook sneller moe zijn en geen energie meer hebben om te spelen. In extreme gevallen is zelfs wandelen een zware opgave. Dikke katten kunnen zichzelf niet meer goed wassen, wat leidt tot vacht- en huidproblemen. Dit alles brengt de levenskwaliteit en verwachting in gevaar. Nog een ander gevaar: als jouw kat een operatie nodig heeft en hiervoor onder narcose moet dan kunnen die extra kilo’s heel wat complicaties veroorzaken. Hou je kat dus goed in de gaten om deze risico’s uit te sluiten. 

Hoe verliest mijn kat die extra kilo’s?

katHet is niet leuk om te horen dat jouw kat te dik is, want een kat gewicht laten verliezen is niet gemakkelijk. Er kilometers mee gaan wandelen, zoals je met een hond zou doet, is geen optie. Net zoals bij elk ander dier zijn er 2 zaken waar je rekening mee moet houden: bewegen en voeding. Ook zal je je eigen levensstijl wat moeten aanpassen. Als jij lui in de zetel ligt, zal jouw kat net hetzelfde doen. Maar als jij de hele dag rondloopt, zal jouw kat uit nieuwsgierigheid volgen. 

Meer tijd spenderen met jouw pluizenbol is een must om het doel te bereiken. Begin met korte speelsessies van een aantal minuten. Dit lijkt niet lang, maar voor een kat met geen conditie is dat al een grote uitdaging. Merk je dat jouw poes steeds meer energie heeft dan kan je de sessies verlengen. Katten klimmen en klauteren ook erg graag en dat kost heel wat energie. Zorg ervoor dat er voldoende klimmogelijkheden in huis zijn. Een andere leuke optie is om eten te verstoppen over de hele kamer bijvoorbeeld op de kast of op een krabpaal. Kies voor plekjes waar de kat moeite voor moet doen om eraan te kunnen. 

Als laatste is het natuurlijk belangrijk om de voedingsgewoonten aan te passen. Op de achterkant van de voerzak vind je hoeveel brokjes een kat moet krijgen. Geef niet alles in één keer, maar verdeel het over meerdere porties per dag. Probeer geen snoepjes meer te geven en niet in te gaan op bedelgedrag. 

Met deze tips lukt het je kat zeker om enkele kilo’s te verliezen. Doordat je veel tijd zal doorbrengen met je lieve poes zal je ook nog eens een sterkere band creëren. Alleen maar voordelen dus!

  

Geef een reactie

Je moet ongelogd zijn om te reageren.

 • kittens ter adoptie aanbieden

  Kittens ter adoptie aanbieden? Dit moet je weten!

  door op 9 augustus 2019 - 2 Reacties

  Heeft jouw kat net een nestje kittens gekregen? Die kleine pluizenbolletjes zijn vast en zeker heel schattig, maar je kan ze niet allemaal houden. Je kan ze dan weggeven aan familieleden en vrienden of ter adoptie aanbieden. Natuurlijk zijn er wel een aantal belangrijke zaken waaraan je moet denken.  Houd de kittens lang genoeg bij […]

 • Gratiskittens

  Opgepast voor oplichters! Let je mee op?

  door op 4 oktober 2018 - 0 Reacties

  Een raskat die zomaar gratis weggegeven wordt? Ga er niet op in! Het is oplichterij! Iedereen kan op deze website zoekertjes plaatsen. Helaas maken oplichters daar ook gebruik van. Oplichters bieden raskatten, zoals Perzische katten, ragdoll katten of Britse korthaar katten, zomaar gratis aan. Neem je contact op, dan zeggen ze dat de katten zich […]

 • royal canin voer

  Maak kans op een enorme voorraad Royal Canin

  door op 25 januari 2019 - 1 Reacties

  Is jouw kat een echte levensgenieter? Kattensnoepjes zijn lekker, maar om sterk en gezond te blijven is voeding op maat essentieel voor jouw pluizenbol. Royal Canin biedt de juiste voeding voor katten van alle leeftijden, die bovendien past bij de behoeften van jouw kat. Jij kan nu een jaar lang gratis voer winnen!

 • Kitten vaccineren, wanneer en welke inentingen zijn het belangrijkste?

  door op 12 maart 2020 - 0 Reacties

  Heb je een kitten gekocht? Dan is het absoluut noodzakelijk om je kitten te laten inenten tegen twee potentieel fatale ziekten (nies-en kattenziekte) bij de dierenarts. Eén enkele injectie is onvoldoende en daarom hebben kittens meerdere vaccinaties achter elkaar nodig. 

 • Kitten

  Word pleegouder voor een pasgeboren kitten

  door op 23 april 2018 - 4 Reacties

  Dierenasielen vangen de allerkleinste kittens zo goed mogelijk op. Maar kittens onder de 7 weken oud hebben veel verzorging nodig en moeten in een stressvrije omgeving opgevoed kunnen worden. Een asiel is echter niet altijd de perfecte omgeving en daarom gaan veel asielen op zoek naar pleeggezinnen die bereid zijn om de kittens (en hun […]

 • catwalk1

  CATWALK: dé Netflix documentaire voor kattenfans

  door op 6 februari 2019 - 0 Reacties

  De perfecte documentaire voor kattenliefhebbers staat eindelijk op Netflix! Verwacht sensatie, plezier, drama, maar vooral heel veel katten! Met andere woorden de perfecte guilty pleasure voor kattenfans! CATWALK is een documentaire over verschillende kattenshows in Canada. Je krijgt een diepere kijk op de verwachtingen, de motivaties en de dromen die zowel de deelnemers als de […]