Overgewicht bij katten: de gevaren & oplossingen

25 maart 2021 Gezondheid

0 reacties

luie kat

Wist je dat zeker 30% tot 50% van de huiskatten te dik zijn? Een mollige kat is misschien leuk om te knuffelen, maar het is schadelijk voor de gezondheid van jouw huisdiertje. Hoe weet je nu precies of jouw kat te dik is? Wat zijn dan de gevaren en wat kan je eraan doen? Hieronder beantwoorden we al jouw vragen. 

Is mijn kat te dik?

Je kan je kat natuurlijk op de weegschaal zetten, maar toch geeft dat niet altijd het juiste antwoord. Een weegschaal houdt namelijk geen rekening met de grootte, leeftijd of het ras van jouw kat. Gelukkig zijn er nog andere manieren om de conditie van jouw lieve poes na te gaan. Hoe? Door te knuffelen! Zorg er eerst en vooral voor dat jouw kat zich ontspant en zich comfortabel voelt voordat je het onderzoek begint. Controleer dan de ribben. Aai zacht, maar met een stevige hand, over de ribbenkast. Met een klein beetje druk zou je de ribben goed moeten voelen. Als dat niet het geval is dan is jouw pluizenbol een beetje te dik. Is het resultaat van deze test niet duidelijk? Je kan ook naar de taille kijken. Beweeg je handen langzaam en voorzichtig naar de plek tussen de ribbenkast en de heupen. Je kat zou een zandloperfiguur moeten hebben, bij een kat met overgewicht is dat niet het geval. Als laatste kan je ook een kijkje nemen naar het buikje. Let op: veel katten vinden dit niet fijn, wees voorzichtig. De buik zou in een rechte lijn naar de heupen moeten lopen. Het is normaal dat katten een buikje hebben, maar als het groter wordt en gaat hangen is dat geen goed teken. Weet je het toch niet zeker of maak je je zorgen? Ga dan eens langs bij je dierenarts. 

De gevaren van overgewicht

Als je kat te dik is kan het heel wat nare aandoeningen oplopen. Denk maar aan diabetes, gewrichtsproblemen en hart- en vaatziekten. Je kat zal ook sneller moe zijn en geen energie meer hebben om te spelen. In extreme gevallen is zelfs wandelen een zware opgave. Dikke katten kunnen zichzelf niet meer goed wassen, wat leidt tot vacht- en huidproblemen. Dit alles brengt de levenskwaliteit en verwachting in gevaar. Nog een ander gevaar: als jouw kat een operatie nodig heeft en hiervoor onder narcose moet dan kunnen die extra kilo’s heel wat complicaties veroorzaken. Hou je kat dus goed in de gaten om deze risico’s uit te sluiten. 

Hoe verliest mijn kat die extra kilo’s?

katHet is niet leuk om te horen dat jouw kat te dik is, want een kat gewicht laten verliezen is niet gemakkelijk. Er kilometers mee gaan wandelen, zoals je met een hond zou doet, is geen optie. Net zoals bij elk ander dier zijn er 2 zaken waar je rekening mee moet houden: bewegen en voeding. Ook zal je je eigen levensstijl wat moeten aanpassen. Als jij lui in de zetel ligt, zal jouw kat net hetzelfde doen. Maar als jij de hele dag rondloopt, zal jouw kat uit nieuwsgierigheid volgen. 

Meer tijd spenderen met jouw pluizenbol is een must om het doel te bereiken. Begin met korte speelsessies van een aantal minuten. Dit lijkt niet lang, maar voor een kat met geen conditie is dat al een grote uitdaging. Merk je dat jouw poes steeds meer energie heeft dan kan je de sessies verlengen. Katten klimmen en klauteren ook erg graag en dat kost heel wat energie. Zorg ervoor dat er voldoende klimmogelijkheden in huis zijn. Een andere leuke optie is om eten te verstoppen over de hele kamer bijvoorbeeld op de kast of op een krabpaal. Kies voor plekjes waar de kat moeite voor moet doen om eraan te kunnen. 

Als laatste is het natuurlijk belangrijk om de voedingsgewoonten aan te passen. Op de achterkant van de voerzak vind je hoeveel brokjes een kat moet krijgen. Geef niet alles in één keer, maar verdeel het over meerdere porties per dag. Probeer geen snoepjes meer te geven en niet in te gaan op bedelgedrag. 

Met deze tips lukt het je kat zeker om enkele kilo’s te verliezen. Doordat je veel tijd zal doorbrengen met je lieve poes zal je ook nog eens een sterkere band creëren. Alleen maar voordelen dus!

  

Geef een reactie

Je moet ongelogd zijn om te reageren.

  • Royal Canin Kitten Voer

    Alles wat je moet weten over het voeren van je kat

    door op 5 februari 2024 - 0 Reacties

    Het nemen van een kitten komt met een hoop gezelligheid en beweging in huis. De hele dag loopt er een klein beestje rond dat met je wil spelen. Die moet je natuurlijk wel de juiste voeding geven. Wist je dat dit voor elke leeftijd anders is? Een kitten blijft niet altijd klein en heeft veranderende […]