Deze planten zijn giftig voor je kat

11 juni 2021 Gezondheid

0 reacties

katten en planten

Een hippe kamerplant of een boeketje bloemen in de kamer lijken misschien onschuldig, maar toch kan het gevaarlijk zijn. Katten zijn nieuwsgierig en gaan graag op ontdekking zowel in huis als in de tuin. Het is belangrijk dat je weet welke planten je in huis hebt, want sommige planten en bloemen zijn namelijk giftig voor je lieve pluizenbol. Gelukkig zijn katten kieskeurige beestjes en zullen ze niet snel in de buurt komen van een gevaarlijke plant. Toch durven ze uit verveling wel eens te dichtbij komen. Ben jij een plantengek, maar ook een kattenliefhebber? Lees dan zeker verder.

Lelies wil je absoluut niet in huis hebben

Lelies zijn de giftigste planten voor katten. Helaas zit het gif in alle delen van de plant. Zowel de blaadjes, bloemen, meeldraden als stampers zijn uiterst gevaarlijk voor een kat. Het gif veroorzaakt ernstige acute nierfalen, vaak met dodelijke gevolgen. Zelfs het likken van wat stuifmeel van de vacht is al giftig. Extreme sloomheid, geen eetlust, veel plassen, maar ook veel drinken, uitdroging en braken zijn veel voorkomende verschijnselen. Merk je dit op, dan moet je snel langs de dierenarts gaan. 

Koop geen tulpenkat & plant

Tulpen worden vaak verwerkt in boeketjes of worden gebruikt om je huis wat op te fleuren. Ben jij de trotse eigenaar van een kat? Dan kan je best geen vaas tulpen op tafel zetten. Tulpen zijn lang niet zo giftig als lelies, maar kunnen toch wat schade aanbrengen. Als je kat even snuffelt aan deze plant of er eens aan krabt, kan dat huidproblemen opleveren. Als je pluizenbol er een hapje uit neemt, dan zal het dier overvloedig kwijlen, braken en diarree hebben. Deze plant is niet levensbedreigend, maar ook zeker geen pretje voor een kat. 

Haal geen ficus in huis

Van de Fiscus bestaan er heel wat varianten, ga dus zeker na of je hier een variant van in huis hebt. De buitenkant van de plant is niet giftig voor je kat, het is het melkwitte sap binnenin dat gevolgen heeft. Het kan bultjes op de huid of andere huidirritatie veroorzaken.

Nog meer bloemen en planten

Aloë vera, dieffenbachia, chrysanten en sansevieria zijn ook bloemen en planten waar je beter niet mee thuiskomt. Helaas is de lijst van giftig groen vrij lang. Zoek dus altijd even op of de plant die je wil kopen veilig is voor je kat. Is er toch een bloem die je absoluut in je woonkamer wil? Dan zijn er manieren om je kat uit de buurt te houden. Denk maar aan een afwerende spray of aluminiumfolie.

Vermijd dus koste wat het kost deze planten om je huisdiertje te beschermen. Dit wil niet zeggen dat je nu in mineur moet rondlopen in de plantenwinkel. Er zijn nog genoeg andere planten die veilig zijn voor je kat.

  

Geef een reactie

Je moet ongelogd zijn om te reageren.

  • Kat slaapt in zijn mandje

    Top 5 cadeaus voor kattenliefhebbers

    door op 4 maart 2024 - 0 Reacties

    Een van je vriendinnen is jarig en je moet nog op zoek naar een cadeau. Voor jezelf kom je van alles tegen, maar je verlaat alle winkels zonder een geschikt cadeau voor haar. Dat is voor velen vast een herkenbare situatie. Wat veel zal helpen is als ze een kattenliefhebber is. In deze blog lichten […]