Deze planten zijn giftig voor je kat

11 juni 2021 Gezondheid

0 reacties

katten en planten

Een hippe kamerplant of een boeketje bloemen in de kamer lijken misschien onschuldig, maar toch kan het gevaarlijk zijn. Katten zijn nieuwsgierig en gaan graag op ontdekking zowel in huis als in de tuin. Het is belangrijk dat je weet welke planten je in huis hebt, want sommige planten en bloemen zijn namelijk giftig voor je lieve pluizenbol. Gelukkig zijn katten kieskeurige beestjes en zullen ze niet snel in de buurt komen van een gevaarlijke plant. Toch durven ze uit verveling wel eens te dichtbij komen. Ben jij een plantengek, maar ook een kattenliefhebber? Lees dan zeker verder.

Lelies wil je absoluut niet in huis hebben

Lelies zijn de giftigste planten voor katten. Helaas zit het gif in alle delen van de plant. Zowel de blaadjes, bloemen, meeldraden als stampers zijn uiterst gevaarlijk voor een kat. Het gif veroorzaakt ernstige acute nierfalen, vaak met dodelijke gevolgen. Zelfs het likken van wat stuifmeel van de vacht is al giftig. Extreme sloomheid, geen eetlust, veel plassen, maar ook veel drinken, uitdroging en braken zijn veel voorkomende verschijnselen. Merk je dit op, dan moet je snel langs de dierenarts gaan. 

Koop geen tulpenkat & plant

Tulpen worden vaak verwerkt in boeketjes of worden gebruikt om je huis wat op te fleuren. Ben jij de trotse eigenaar van een kat? Dan kan je best geen vaas tulpen op tafel zetten. Tulpen zijn lang niet zo giftig als lelies, maar kunnen toch wat schade aanbrengen. Als je kat even snuffelt aan deze plant of er eens aan krabt, kan dat huidproblemen opleveren. Als je pluizenbol er een hapje uit neemt, dan zal het dier overvloedig kwijlen, braken en diarree hebben. Deze plant is niet levensbedreigend, maar ook zeker geen pretje voor een kat. 

Haal geen ficus in huis

Van de Fiscus bestaan er heel wat varianten, ga dus zeker na of je hier een variant van in huis hebt. De buitenkant van de plant is niet giftig voor je kat, het is het melkwitte sap binnenin dat gevolgen heeft. Het kan bultjes op de huid of andere huidirritatie veroorzaken.

Nog meer bloemen en planten

Aloë vera, dieffenbachia, chrysanten en sansevieria zijn ook bloemen en planten waar je beter niet mee thuiskomt. Helaas is de lijst van giftig groen vrij lang. Zoek dus altijd even op of de plant die je wil kopen veilig is voor je kat. Is er toch een bloem die je absoluut in je woonkamer wil? Dan zijn er manieren om je kat uit de buurt te houden. Denk maar aan een afwerende spray of aluminiumfolie.

Vermijd dus koste wat het kost deze planten om je huisdiertje te beschermen. Dit wil niet zeggen dat je nu in mineur moet rondlopen in de plantenwinkel. Er zijn nog genoeg andere planten die veilig zijn voor je kat.

  

Geef een reactie

Je moet ongelogd zijn om te reageren.

 • kittens ter adoptie aanbieden

  Kittens ter adoptie aanbieden? Dit moet je weten!

  door op 9 augustus 2019 - 2 Reacties

  Heeft jouw kat net een nestje kittens gekregen? Die kleine pluizenbolletjes zijn vast en zeker heel schattig, maar je kan ze niet allemaal houden. Je kan ze dan weggeven aan familieleden en vrienden of ter adoptie aanbieden. Natuurlijk zijn er wel een aantal belangrijke zaken waaraan je moet denken.  Houd de kittens lang genoeg bij […]

 • Gratiskittens

  Opgepast voor oplichters! Let je mee op?

  door op 4 oktober 2018 - 0 Reacties

  Een raskat die zomaar gratis weggegeven wordt? Ga er niet op in! Het is oplichterij! Iedereen kan op deze website zoekertjes plaatsen. Helaas maken oplichters daar ook gebruik van. Oplichters bieden raskatten, zoals Perzische katten, ragdoll katten of Britse korthaar katten, zomaar gratis aan. Neem je contact op, dan zeggen ze dat de katten zich […]

 • royal canin voer

  Maak kans op een enorme voorraad Royal Canin

  door op 25 januari 2019 - 1 Reacties

  Is jouw kat een echte levensgenieter? Kattensnoepjes zijn lekker, maar om sterk en gezond te blijven is voeding op maat essentieel voor jouw pluizenbol. Royal Canin biedt de juiste voeding voor katten van alle leeftijden, die bovendien past bij de behoeften van jouw kat. Jij kan nu een jaar lang gratis voer winnen!

 • Kitten vaccineren, wanneer en welke inentingen zijn het belangrijkste?

  door op 12 maart 2020 - 0 Reacties

  Heb je een kitten gekocht? Dan is het absoluut noodzakelijk om je kitten te laten inenten tegen twee potentieel fatale ziekten (nies-en kattenziekte) bij de dierenarts. Eén enkele injectie is onvoldoende en daarom hebben kittens meerdere vaccinaties achter elkaar nodig. 

 • Kitten

  Word pleegouder voor een pasgeboren kitten

  door op 23 april 2018 - 4 Reacties

  Dierenasielen vangen de allerkleinste kittens zo goed mogelijk op. Maar kittens onder de 7 weken oud hebben veel verzorging nodig en moeten in een stressvrije omgeving opgevoed kunnen worden. Een asiel is echter niet altijd de perfecte omgeving en daarom gaan veel asielen op zoek naar pleeggezinnen die bereid zijn om de kittens (en hun […]