Katten en geuren

28 mei 2021 Gedrag

0 reacties

kat en geur

Loopt jouw kat ook vaak al snuffelend rond? Katten hebben een sterk reukvermogen, het is dan ook een belangrijk zintuig om te communiceren en gevaar tijdig te ontdekken. Wist je dat katten wel 80 miljoen geuren kunnen herkennen en verwerken? We vergelijken het even met mens en hond. Deze laatste staat nog altijd op kop en kan tot wel 300 miljoen geuren herkennen. Wij, als mens, kunnen er slechts 5 miljoen herkennen, we kunnen dus nog heel wat leren van deze dieren. Maar net zoals mensen zijn katten gek op bepaalde geurtjes en haten ze weer andere geuren. We hebben het voor jou even op een rijtje gezet.

Katten houden van deze geurenkat en geur

Wij, als mensen, houden van de geur van versgebakken koekjes of koffie in de ochtend. Daar komt jouw kat misschien niet op af, maar ook katten hebben geuren waar ze helemaal gek van worden. Kattenkruid is daar natuurlijk een van, één snifje en je kat rolt over de grond of gaat achter denkbeeldige prooien aan. Ook zijn ze niet weg te slaan van olijfbomen. De geur van olijven heeft een ontspannende werking en heeft een gunstig effect op hun gezondheid en stemming. Kamperfoelie is een ander plant waar katten dol op zijn. Je kan zelf een plantje kweken, maar let op: eens er bessen gaan groeien, moet je het buiten bereik van je kat houden. Het is namelijk giftig voor je geliefde viervoeter. Daarom raden we je aan om een etherische olie van kamperfoelie te kopen om je pluizenbol blij te maken. Met een paar druppeltjes op een kussentje, deken of speeltje kom je al een heel eind. 

Deze geuren zijn vreselijk voor een katkat en geuren

Naast lekkere geurtjes zijn er ook geuren die katten absoluut willen vermijden. Denk maar aan citrusvruchten zoals citroen, limoen, sinaasappel en pompelmoes. Vooral citroen proberen ze koste wat het kost te ontlopen, het is namelijk giftig als ze het opeten. Ook op pittige geuren zijn ze niet dol. De doordringende geur van mosterd, kruidnagel of cayennepepers doen ze onmiddellijk de andere kant op lopen. Deze kruiden of vruchten bevatten vaak capsaïcine, wat schadelijk is voor een kat. En dat weten ze, gelukkig, maar al te goed. Deze diertjes haten ook de geur van de planten zoals geranium en citroentijm. Ook eucalyptus olie is een no go. 

Er is toch een voordeel verbonden aan deze geuren: je kan ze gebruiken om je kat op afstand te houden. Leg enkele citroenschillen rond de kerstboom of zetel waar ze niet welkom is. Het zal je kat zeker op afstand houden.

Onthoud dat niet elke kat hetzelfde zal reageren op deze geuren. Probeer het zelf eens uit en laat je kat verschillende geuren uittesten. Aan hun zal je al snel zien of ze er dol op zijn de geur of er liever niet mee in contact komen. Het is ook belangrijk om de werking van de geuren even op te zoeken. Sommige geuren versterken het gedrag van je kat, andere hebben dan weer een ontspannende werking.

  

Geef een reactie

Je moet ongelogd zijn om te reageren.

 • kittens ter adoptie aanbieden

  Kittens ter adoptie aanbieden? Dit moet je weten!

  door op 9 augustus 2019 - 2 Reacties

  Heeft jouw kat net een nestje kittens gekregen? Die kleine pluizenbolletjes zijn vast en zeker heel schattig, maar je kan ze niet allemaal houden. Je kan ze dan weggeven aan familieleden en vrienden of ter adoptie aanbieden. Natuurlijk zijn er wel een aantal belangrijke zaken waaraan je moet denken.  Houd de kittens lang genoeg bij […]

 • Gratiskittens

  Opgepast voor oplichters! Let je mee op?

  door op 4 oktober 2018 - 0 Reacties

  Een raskat die zomaar gratis weggegeven wordt? Ga er niet op in! Het is oplichterij! Iedereen kan op deze website zoekertjes plaatsen. Helaas maken oplichters daar ook gebruik van. Oplichters bieden raskatten, zoals Perzische katten, ragdoll katten of Britse korthaar katten, zomaar gratis aan. Neem je contact op, dan zeggen ze dat de katten zich […]

 • Gratis Kittens en Katjes

   Tips voor het kiezen van een kitten

  door op 17 mei 2022 - 0 Reacties

  Je hebt besloten om een ​​nieuwe kat aan je familie toe te voegen dan raden we online een kattenverzekering afsluiten zeker aan. Voordat je dit kunt doen, moet je echter eerst op zoek gaan naar ideale kandidaten. Maar als je het nest gaat bekijken, zijn ze allemaal zo schattig! Hoe moet je er maar één […]