Katten en geuren

28 mei 2021 Gedrag

1 reactie

kat en geur

Loopt jouw kat ook vaak al snuffelend rond? Katten hebben een sterk reukvermogen, het is dan ook een belangrijk zintuig om te communiceren en gevaar tijdig te ontdekken. Wist je dat katten wel 80 miljoen geuren kunnen herkennen en verwerken? We vergelijken het even met mens en hond. Deze laatste staat nog altijd op kop en kan tot wel 300 miljoen geuren herkennen. Wij, als mens, kunnen er slechts 5 miljoen herkennen, we kunnen dus nog heel wat leren van deze dieren. Maar net zoals mensen zijn katten gek op bepaalde geurtjes en haten ze weer andere geuren. We hebben het voor jou even op een rijtje gezet.

Katten houden van deze geurenkat en geur

Wij, als mensen, houden van de geur van versgebakken koekjes of koffie in de ochtend. Daar komt jouw kat misschien niet op af, maar ook katten hebben geuren waar ze helemaal gek van worden. Kattenkruid is daar natuurlijk een van, één snifje en je kat rolt over de grond of gaat achter denkbeeldige prooien aan. Ook zijn ze niet weg te slaan van olijfbomen. De geur van olijven heeft een ontspannende werking en heeft een gunstig effect op hun gezondheid en stemming. Kamperfoelie is een ander plant waar katten dol op zijn. Je kan zelf een plantje kweken, maar let op: eens er bessen gaan groeien, moet je het buiten bereik van je kat houden. Het is namelijk giftig voor je geliefde viervoeter. Daarom raden we je aan om een etherische olie van kamperfoelie te kopen om je pluizenbol blij te maken. Met een paar druppeltjes op een kussentje, deken of speeltje kom je al een heel eind. 

Deze geuren zijn vreselijk voor een katkat en geuren

Naast lekkere geurtjes zijn er ook geuren die katten absoluut willen vermijden. Denk maar aan citrusvruchten zoals citroen, limoen, sinaasappel en pompelmoes. Vooral citroen proberen ze koste wat het kost te ontlopen, het is namelijk giftig als ze het opeten. Ook op pittige geuren zijn ze niet dol. De doordringende geur van mosterd, kruidnagel of cayennepepers doen ze onmiddellijk de andere kant op lopen. Deze kruiden of vruchten bevatten vaak capsaïcine, wat schadelijk is voor een kat. En dat weten ze, gelukkig, maar al te goed. Deze diertjes haten ook de geur van de planten zoals geranium en citroentijm. Ook eucalyptus olie is een no go. 

Er is toch een voordeel verbonden aan deze geuren: je kan ze gebruiken om je kat op afstand te houden. Leg enkele citroenschillen rond de kerstboom of zetel waar ze niet welkom is. Het zal je kat zeker op afstand houden.

Onthoud dat niet elke kat hetzelfde zal reageren op deze geuren. Probeer het zelf eens uit en laat je kat verschillende geuren uittesten. Aan hun zal je al snel zien of ze er dol op zijn de geur of er liever niet mee in contact komen. Het is ook belangrijk om de werking van de geuren even op te zoeken. Sommige geuren versterken het gedrag van je kat, andere hebben dan weer een ontspannende werking.

  

Een reactie naar “Katten en geuren”

Trackbacks/Pingbacks

 1. Zo verrijk je het leven van jouw kitten of kat

Geef een reactie

Je moet ongelogd zijn om te reageren.

 • kittens ter adoptie aanbieden

  Kittens ter adoptie aanbieden? Dit moet je weten!

  door op 9 augustus 2019 - 2 Reacties

  Heeft jouw kat net een nestje kittens gekregen? Die kleine pluizenbolletjes zijn vast en zeker heel schattig, maar je kan ze niet allemaal houden. Je kan ze dan weggeven aan familieleden en vrienden of ter adoptie aanbieden. Natuurlijk zijn er wel een aantal belangrijke zaken waaraan je moet denken.  Houd de kittens lang genoeg bij […]

 • Gratiskittens

  Opgepast voor oplichters! Let je mee op?

  door op 4 oktober 2018 - 0 Reacties

  Een raskat die zomaar gratis weggegeven wordt? Ga er niet op in! Het is oplichterij! Iedereen kan op deze website zoekertjes plaatsen. Helaas maken oplichters daar ook gebruik van. Oplichters bieden raskatten, zoals Perzische katten, ragdoll katten of Britse korthaar katten, zomaar gratis aan. Neem je contact op, dan zeggen ze dat de katten zich […]

 • royal canin voer

  Maak kans op een enorme voorraad Royal Canin

  door op 25 januari 2019 - 1 Reacties

  Is jouw kat een echte levensgenieter? Kattensnoepjes zijn lekker, maar om sterk en gezond te blijven is voeding op maat essentieel voor jouw pluizenbol. Royal Canin biedt de juiste voeding voor katten van alle leeftijden, die bovendien past bij de behoeften van jouw kat. Jij kan nu een jaar lang gratis voer winnen!

 • Kitten vaccineren, wanneer en welke inentingen zijn het belangrijkste?

  door op 12 maart 2020 - 0 Reacties

  Heb je een kitten gekocht? Dan is het absoluut noodzakelijk om je kitten te laten inenten tegen twee potentieel fatale ziekten (nies-en kattenziekte) bij de dierenarts. Eén enkele injectie is onvoldoende en daarom hebben kittens meerdere vaccinaties achter elkaar nodig. 

 • Kitten

  Word pleegouder voor een pasgeboren kitten

  door op 23 april 2018 - 4 Reacties

  Dierenasielen vangen de allerkleinste kittens zo goed mogelijk op. Maar kittens onder de 7 weken oud hebben veel verzorging nodig en moeten in een stressvrije omgeving opgevoed kunnen worden. Een asiel is echter niet altijd de perfecte omgeving en daarom gaan veel asielen op zoek naar pleeggezinnen die bereid zijn om de kittens (en hun […]