Katten en geuren

28 mei 2021 Gedrag

1 reactie

kat en geur

Loopt jouw kat ook vaak al snuffelend rond? Katten hebben een sterk reukvermogen, het is dan ook een belangrijk zintuig om te communiceren en gevaar tijdig te ontdekken. Wist je dat katten wel 80 miljoen geuren kunnen herkennen en verwerken? We vergelijken het even met mens en hond. Deze laatste staat nog altijd op kop en kan tot wel 300 miljoen geuren herkennen. Wij, als mens, kunnen er slechts 5 miljoen herkennen, we kunnen dus nog heel wat leren van deze dieren. Maar net zoals mensen zijn katten gek op bepaalde geurtjes en haten ze weer andere geuren. We hebben het voor jou even op een rijtje gezet.

Katten houden van deze geurenkat en geur

Wij, als mensen, houden van de geur van versgebakken koekjes of koffie in de ochtend. Daar komt jouw kat misschien niet op af, maar ook katten hebben geuren waar ze helemaal gek van worden. Kattenkruid is daar natuurlijk een van, één snifje en je kat rolt over de grond of gaat achter denkbeeldige prooien aan. Ook zijn ze niet weg te slaan van olijfbomen. De geur van olijven heeft een ontspannende werking en heeft een gunstig effect op hun gezondheid en stemming. Kamperfoelie is een ander plant waar katten dol op zijn. Je kan zelf een plantje kweken, maar let op: eens er bessen gaan groeien, moet je het buiten bereik van je kat houden. Het is namelijk giftig voor je geliefde viervoeter. Daarom raden we je aan om een etherische olie van kamperfoelie te kopen om je pluizenbol blij te maken. Met een paar druppeltjes op een kussentje, deken of speeltje kom je al een heel eind. 

Deze geuren zijn vreselijk voor een katkat en geuren

Naast lekkere geurtjes zijn er ook geuren die katten absoluut willen vermijden. Denk maar aan citrusvruchten zoals citroen, limoen, sinaasappel en pompelmoes. Vooral citroen proberen ze koste wat het kost te ontlopen, het is namelijk giftig als ze het opeten. Ook op pittige geuren zijn ze niet dol. De doordringende geur van mosterd, kruidnagel of cayennepepers doen ze onmiddellijk de andere kant op lopen. Deze kruiden of vruchten bevatten vaak capsaïcine, wat schadelijk is voor een kat. En dat weten ze, gelukkig, maar al te goed. Deze diertjes haten ook de geur van de planten zoals geranium en citroentijm. Ook eucalyptus olie is een no go. 

Er is toch een voordeel verbonden aan deze geuren: je kan ze gebruiken om je kat op afstand te houden. Leg enkele citroenschillen rond de kerstboom of zetel waar ze niet welkom is. Het zal je kat zeker op afstand houden.

Onthoud dat niet elke kat hetzelfde zal reageren op deze geuren. Probeer het zelf eens uit en laat je kat verschillende geuren uittesten. Aan hun zal je al snel zien of ze er dol op zijn de geur of er liever niet mee in contact komen. Het is ook belangrijk om de werking van de geuren even op te zoeken. Sommige geuren versterken het gedrag van je kat, andere hebben dan weer een ontspannende werking.

  

Een reactie naar “Katten en geuren”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Zo verrijk je het leven van jouw kitten of kat

Geef een reactie

Je moet ongelogd zijn om te reageren.

  • Kat slaapt in zijn mandje

    Top 5 cadeaus voor kattenliefhebbers

    door op 4 maart 2024 - 0 Reacties

    Een van je vriendinnen is jarig en je moet nog op zoek naar een cadeau. Voor jezelf kom je van alles tegen, maar je verlaat alle winkels zonder een geschikt cadeau voor haar. Dat is voor velen vast een herkenbare situatie. Wat veel zal helpen is als ze een kattenliefhebber is. In deze blog lichten […]